utorok 31. januára 2012

Bežci na polročné trate

Kde je ten koniec? Ešte koľko? Toto sú bežné otázky, ktoré si kladieme, keď stojíme pred dosiahnutím nejakého cieľa. Tieto otázky si kladu predovšetkým študenti, ktorí sa nevedia dočkať vytúženého polročného vysvedčenia, alebo ukončenia skúškového v zimnom, prípadne letnom semestri. Tak ako ste na tom vy? Dobehli ste úspešne do polovice trate?

Práve preto by som spokojne nazval študentov bežcami na polročné trate. V lete si chystáte svoje topánky, v septembri (a to sa týka nie len stredoškolákov) si ich obúvate a skláňate sa k štartovacej línii. Nikdy neviete, čo vám polrok, prípadne nový semester prinesie. V každom prípade sú to určite vedomosti, nové skúsenosti, známosti, ktoré na tejto trase vášho behu získate, prípadne dosiahnete. Občas sa môže stať, že sa v trati objaví nejaká tá prekážka, ale kto chce, hravo ju zvládne.


Tak na čo vlastne bežíme do tohto cieľa? Na to aby sme sa potešili z našich výkonov, na to aby sme sa posunuli ďalej a zlepšili tak svoju budúcnosť. Profesori sú len nejakými meračmi na našej trase behu, ktorí nám merajú naše výkony a usmerňujú nás správnym smerom. Vysvedčenie je tým pádom akýmsi prehľadom našich časov, ktoré sme zabehli za jeden polrok, prípadne semester.

V tejto chvíli už väčšina bežcov- študentov stredných a základných škôl dobehla do polovice svojej trasy. Dostanú vysvedčenie za celý polrok a potešia svojich rodičov a tiež seba. Ak sa aj objaví zlá známka neznamená to, že sa to nedá nikdy zlepšiť. Koniec koncov škola nie je všetko a ak sa aspoň trošku snažíte získate vedomosti na solídnej úrovni, ktoré potom môžete využiť v ďalšom živote.

Po krátkom ale predsa osviežujúcom oddychu (prázdninách) sa znova dostaneme do kolobehu a budeme pokračovať ďalej v behu, aby sme dosiahli vytúžený cieľ- letné prázdniny. A zvládnutie prvej polovice a aj druhej polovice trate prinesie skutočné potešenie a zaslúžený oddych. Ale o tom je predčasné hovoriť, pretože sa kľudne môže vyskytnúť taká prekážka, ktorú bude treba so zaťatými zubami prekonať.  Ale verím, že to všetci zvládneme! Držme si palce a oddýchnime si všetci, čo sme prešli tým najhorším. Skúškami a polročnými testami.


P.S.: Nezdá sa vám, že to ubehlo zasa nejako rýchlo? Mesiac od začiatku roka a pol roka, čo nepretržite bežíme v „okruhu- škola“.  Nielen my, ale aj čas je poriadne dobrý bežec! Prajem vám pekný a úspešný mesiac február! ;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára