nedeľa 22. januára 2012

Vytvor si aj ty svoju identitu

Keby ste v tomto momente dostali ponuku, aby ste si zmenili svoju identitu ako by ste zareagovali? Prijali by ste túto ponuku, alebo by ste sa utiahli niekam do úzadia, aby ste si túto voľbu premysleli, prípadne by ste ihneď odmietli, pretože sa cítite dobre v tej koži v ktorej ste?

Ako dobre predpokladáte existujú len tri možnosti... Buď- alebo alebo stredná cesta, kedy prijatie alebo odmietnutie budete odkladať, pokiaľ sa nedostanete do vnútorného konfliktu. Totiž, ono sú obidve ponuky veľmi lákavé, čo značí, že aj jedna možnosť je prijateľná a prijateľná je aj tá druhá voľba.

Čo je vlastne zmena identity? Je to veľmi široký pojem, ktorý môže každý z nás chápať po svojom. Možno sa vlastne zmeniť od úplného základu, možno zmeniť svoje návyky, správanie, prípadne meno? V poslednej možnosti zmeny nevidím príliš veľký problém. Meno vám zmenia na mestskom úrade za určitý poplatok. Ale je to dostatočná zmena svojej identity?

Súčasný svet ponúka rôzne formy vytvorenie novej identity. Ak sa pozriete na sociálne siete a prípadne budete vyhľadávať nejakú osobu, padne vám zrak na množstvo ponúk, ktoré s daným menom súvisia. V mnohých prípadoch ide o menovcov, ale v niektorých... V niektorých prípadoch je na prvý pohľad jasné, že človek vlastní dva, prípadne viac profilov.

Položíte si otázku, ktorého z týchto "dvoch" ľudí si mám pridať k priateľom? Tú osobu s vyobrazením, ktorej póza tela smeruje na pravú stranu alebo tú osobu, ktorá pózuje smerom doľava? V podstate je to jedna a tá istá osoba, len figuruje pod dvoma profilmi. Čo vlastne za tým je?

Vytvorenie si niekoľkých "identít" súvisí buď s ochranou vlastného súkromia, kedy nechceme aby iní o nás vedeli informácie, ktoré sú pre ostatných cenné, alebo jednoduchým rozmarom a akousi nevedomou hrou s identitami. Však nakoniec, tak ako to človek myslí vo virtuálnom svete, mnohokrát to prenáša aj do skutočnosti. Ibaže v skutočnosti to nie je klamstvo? Neklameme svoje okolie, keď pred niekym hráme jednu identitu a po ukončení, napríklad nejakého stretnutia, si nasadíme identitu druhú?

Stojí to skutočne za zamyslenie sa nad hlbšou podstatou vytvárania si nových identít. Identita je definovanie svojho JA v sociálnom kontexte, tak načo sa prezentovať mnohotvárne? Nepostačuje len jedna tvár človeka? Skutočne musí polovica ľudstva podľahnúť tomuto "trendu"? Dá sa potom vyznať v takom množstve identít, ktoré na nás ľudia hrajú?

Na dané otázky si skúste odpovedať sami a zamyslite sa, či náhodou tak trochu neklamete aj vy. Môžete kľudne oponovať, že ide len o vlastnú obranu, no treba si uvedomiť, že niekedy si človek jednoducho takú dvojtvárnosť nezaslúži.

P.S.: Na čo potrebujeme také množstvo mailových schránok, prípadne toľko profilov na "pokeci", "Facebooku" a pod.? :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára