štvrtok 10. mája 2012

Často myslíte na úplne zbytočnosti?

Poznáte to... Niečo, alebo myšlienky na niekoho vám neustále krúžia nad hlavou a vy sa ich nemôžete za žiadnu cenu zbaviť. Ako veľmi sa snažíte zbaviť sa týchto myšlienok? Stále vám "lietajú nad hlavou" a rozmýšľate, čo vám chcú povedať? Prečo sa ich vlastne snažíme odstrániť "sponad hlavy" a čo tým vlastne získame?

Klasické otázky, ktoré sa vynoria spolu s množstvom problémov. Jedným z možných vysvetlení by bolo pustiť si nižšie priloženú pieseň od Zuzky Smatanovej- Nad hlavou a odpovede na vaše otázky by ste si rovno mohli vypočuť a nie ich čítať v nejakej amatérskej forme. Skúsim sa pozrieť na tie svoje myšlienky z môjho hľadiska a skúste v to hľadať možno inšpiráciu, možno zábavu.



Keďže je človek premýšľajúci a inteligenciou obdarený tvor dosť často sa stáva, že premýšľa nad dosť nepodstatnými vecami, ktoré vlastne svojim konaním ani nemôže ovplyvniť, prípadne ich ani ovplyvňovať nechce, pretože by sa do nich zamotal tak, žeby mu nepomohla ani akákoľvek forma pomoci. Ale čo s myšlienkami, keď vám neustále krúžia v hlave, alebo prípadne nad hlavou ako v piesni?
Zamyslite sa nad situáciou, keď prichádzate do spoločnosti pozitívne naladení, "vytešení" a pripravení absorbovať určitý "pach" nových situácií a ste na sto percent presvedčení, že toto nadšenie pre "absorbciu" vám nikto a nikde nemôže vziať. Ale viete si predstaviť určite aj to, akú silu majú reči obyčajných ľudí, ktorí premýšľajú presne tak ako vy? Presne ako vy, ktorí prídete pozitívne naladení do spoločnosti- či už do práce, do školy alebo kamkoľvek, kde je spoločnosť. A taktiež si viete predstaviť, čo sa stane, keď sa tieto pozitívne myšlienky proti seba poštvú. Môže nastať samozrejme X možností, ako sa situácia skončí ale skúste uhádnuť podľa piesne o aké problémy hlavne ide.
 

Prvým veršom je: "Viem, nič sa nezmení, dám tomu päť minút, nech svet zas vyzerá krajšie"- presne v tejto situácii sa môže nachádzať svojsky pozitívne mysliaci človek a druhý svojsky pozitívne mysliaci človek, pričom obaja myslia na ten svoj vlastný úžitok. Pritom si však neuvedomujú ako si ubližujú. Ako si vlastne toho môžu byť vedomí, keď úroveň ich sociálneho vzťahu nie je na dostatočnej úrovni, aby pochopili aké zámery má jeden a aké zámery má druhý. A práve to je kameňom úrazu. Informácia, ktorú sa od druhej osoby dozviete. 

Vaše pozitívne naladenie pomaly stráca na pevnosti a v momente, keď druhá pozitívne mysliaca osoba pridáva na vykresľovaní svojej reality vaša bublina nádeji jednoducho spľasne. A vtedy prichádza fáza- "lietam ti nad hlavou (veru OU, OU)", kedy sme schopní sa za tie naše pozitívne a hlavne NAŠE ciele pobiť bez ohľadu na výsledky konfliktu.

Celkovo konflikt môže byť zameraný na získanie si určitej pozície alebo na získanie spoločných záujmov, čo ako sami usúdite z predchádzajúceho opisu asi tento prípad nebude. Tým pádom vznikne akýsi vnútorný konflikt, ktorý má podľa všetkého rovnaké fázy ako samotný konflikt medzi osobami. Je fascinujúce akými všetkými štádiami konflikty medzi ľuďmi prejdú.

Od počiatočnej fázy príznaku konfliktu až po polarizáciu (eskaláciu- stúpanie konfliktu) až po sklamanie a úľavu. Osobne si myslím, že každý si musí prejsť svojimi vlastnými fázami vnútorného konfliktu, aby vedel, čo vlastne sám chce. Postupne počas všetkých šiestich fáz príde na to, že zaoberanie sa tak nepodstatnými myšlienkami mu zobralo možné pozitívne myšlienky s ktorými mohol prísť pri najbližšej príležitosti do spoločnosti. Lenže ako dlho trvá, kým sa človek dostane do poslednej fázy- sklamania a úľavy? To záleží od samotného človeka a od toho, ako hlboko si myšlienky od druhej osoby (ktoré sú mnohokrát taaaak nepodstatné) zoberie pod kožu.

"...kým dôvod z oblohy spadne. Na jeden prídeš v správnej chvíli..." - nie je náhodou pravdou práve to, že možno len naše vlastné ilúzie sú natoľko ťaživé, že vnútorný konflikt vyvoláme sami a nemusí sa o to nikto pričiniť? Pretože práve denné snívanie o dokonalosti určitých faktov a potom náhle objavenie sa informácií, ktoré nám toto denné snenie nabúra môže viesť ku konfliktu. A ako zistíme potom, že práve naše myšlienky neboli na mieste  trápili sme sa zbytočnosťami? - práve v situáciách, kým ten dôvod padne z oblohy a my si uvedomíme pravú tvár človeka v daných situáciách- a naša ilúzia a bublina spľasne úplne, pretože zistíme čo je človek zač a môžeme prejsť spokojne do fázy sklamania a úľavy, kedy nemáme snahy zaoberať sa vlastnými myšlienkami a zmierujeme sa so skutočnosťou reality.

A vidíte? Príčinou konfliktu (či medzi osobami) ale vo vlastnom vnútri môže byť obyčajná informácia, ktorá vás tak rozhodí ako nikdy. Jednoducho naruší vašu vnútornú zabehnutú rovnováhu! A čo vám teda chcú tieto myšlienky povedať? Hovoria, aby ste verili v silu vlastnej osobnosti a nezamýšľali sa nad mnohokrát nepodstatnými vecami, pretože preplnenie vášho "filtra" v mozgu môže mať neblahé následky. Overujte si, čo daná informácia znamená a či ste ju dobre pochopili a hlavne- nerobte unáhlené závery. "Na srdci zranenie, sadra už zasychá, dávno som vyššie než na dne..."

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára